Använda bildäck på MC, går det?

Row of car tires close up

Det här med sommardäck är inte alltid helt lätt att förstå sig på. Flera faktorer spelar in när det gäller hur de ska användas. Dessutom är det viss skillnad mellan sommardäck till bil och MC.

Lär dig mer om hur du väljer sommardäck till både bil och MC. I den här artikeln kan du läsa mer i detalj om sommardäckets egenskaper!

Regler för sommardäck

Oavsett du behöver byta däck på en bil eller motorcykel är det viktigt att känna till reglerna för sommar- och vinterdäck. Det finns exempelvis fastställda datum och perioder för att byta däck, men även andra aspekter spelar in.

Därför är det alltid i första hand det faktiska väglaget, och inte datumen, som ska beaktas när man väljer däck.”, läs mer här om du vill veta mer detaljer om det här med perioder och regler.

Du kanske funderar på om det är några större skillnader mellan ett sommardäck till bil eller MC. Svaret är att utformningen på däcket ser olika ut där MC-däcket har en rund profil medan bildäcket istället är platt. Med det sagt kan det vara möjligt att använda bildäck på MC, men det påverkar körupplevelsen och även säkerheten.

Faktorer att utgå från

När du ska köpa nya sommardäck till antingen bil eller MC är det viktigt att utgå från exakta dimensioner och mått. Däck som inte uppfyller måtten på just ditt fordon sitter fel och det påverkar körupplevelse, komfort, säkerhet och dessutom utseendet.

Tänk även på att däcken ska ha rätt lufttryck och det kan även finnas behov för att ställa in hjulen. För att säkerställa ett korrekt utfört byte till sommardäck är tipset att låta en verkstad göra jobbet. Det är en smidig lösning och många bilverkstäder erbjuder bra pris på däckbyte.