Kan du motorcykelns historia?

 

Du skulle nog knappt känna igen de tidiga motorcyklarna. Men de la grunden för dagens choppers, Suzukis, MCs, Harley-Davidsons och mopeder.

dam på motorcykel. historisk bild. från 1920-talet.

En tysk uppfinning

De första motorcyklarna var verkligen bara en cykel med en motor på. Därav deras namn. Den allra första gjordes av Gottleib Daimler och Wilhelm Maybach, men den kunde inte svänga. Men kanske mest chockerande så hade den två stödhjul. Inget vrålåk direkt.

Men inte första cykeln med extra kraft

Men tyskarna var inte först med cyklar som hade mer kraft än bara dina ben. Ångmaskinscyklar hade redan gjorts sedan innan, men är ångkraftverk en typ av motorkraft? Alla håller inte med, och därför räknas de oftast inte som de första motorcyklarna.

En riktigt bullrig ”motor” cykel

År 1869 tillverkade Sylvester H. Roper från Massachusetts den första ”motor” cykeln som drevs med mer kraft än en vanlig cykel. Han kallade den ”Ropers ång-velociped”. Och om du tror att det är omöjligt att skapa något som låter mer än en Harley-Davidson V-twin-motor, tänk om: Ropers motorcykel hade två parallella cylindrar och kolvar som var fästade på stänger, så att de rörde sig i samklang efter varje varv. Den gjorde ganska mycket oväsen när den startade!

Men varken dessa eller Daimler-Maybachs motorcykel blev massproducerad. 

Första massproducerade

Hildebrand & Wolfmüller blev de första som massproducerade en motorcykel. Detta var 1894. Det var den första motorcykeln som kallades ”motorcykel” och inte ”velociped”. Det namnet har nu nästan helt försvunnit.

Kändaste motorcyklarna

Det råder ingen tvekan om att de mest kända tidiga motorcyklarna var de med runda bensintankar och diamantramar med styrstänger som var fästade vid framgafflarna. Dessa blev mycket populära i det tidiga 1900-talets Europa. Där bilåkande inte hade tagit fart ännu. Exempelvis Harley-Davidson byggde upp sin grund under denna tid.Du känner knappt igen de första motorcyklarna. Men de lade grunden för dagens choppers, Suzukis, MC:s och mopeder.

Motorcykelkulturen växer fram

Den moderna motorcykelkulturen föddes inte förrän i slutet av 60-talet. Detta berodde på att motorcyklisterna vanligtvis inte var medlemmar i någon subkultur vid den tiden, så de hade ingen gemensam grund att stå på. Den första subkulturen med motorcyklar som symbol för sina värderingar var Hell’s Angels MC. Men motorcykelklubbarna är nu mycket annorlunda än vad de var på 60- och 70-talen. Numera kan du välja mellan hundratals olika typer av motorcyklar som passar din livsstil, men på den tiden handlade det mest om huruvida du hade råd med en Harley-Davidson eller inte .