Så fraktar du din motocross

Om du tävlar i motocross måste du ta väl hand om crossen i alla lägen. Det inkluderar även transporten till och från tävlingar. Det är viktigt att crossen inte repas eller faller omkull. Så hur ska du göra för att säkra den på ett så säkert sätt som möjligt?

Först och främst är det viktigt att du har en stabil och säker bil som klarar av att dra en eller flera tunga motocrossar. Du kan till exempel satsa på en större SUV eller någon annan bil som är lämpad för att dra tung last. En motocross väger normalt lite över 100 kilo. Det är bra att ha i åtanke när du letar efter bil och släpp.

Tänk på belysningen

När du ska frakta din motocross kan du behöva köra långa sträckor. Särskilt om du inte bara tävlar i Sverige utan också ute i Europa. Se därför till att utrusta din bil med LED-extraljus så du ser bättre ute på vägarna. Du kan behöva köra genom varierande landskap och även när det är mörkt. Att kunna se ordentligt på vägarna är A och O för att du ska kunna framföra din bil på ett säkert sätt. Eftersom du också har tung last ska du inte behöva oroa dig för någonting annat. Tänk på att ta regelbundna pauser och var gärna minst två i bilen om ni ska åka långt. Gör upp en rutt på förhand och ta det lugnt på vägarna.

Så ska du tänka kring släppet

Det bästa är att frakta motocrossen på ett släp. Om du åker på mycket tävlingar lönar det sig förmodligen att köpa ett, annars kan du hyra på flera ställen. Det är bäst att hyra ett släp med tak så motocrossen inte blir blöt vid regn och snö. Du måste göra allt för att den ska hålla sig i så fint skick som möjligt. Du måste även titta på hur du ska spänna fast den så bra som möjligt. Du vill inte riskera att den faller omkull eller åker fram och tillbaka i släpet. Flera butiker säljer motorcykelstöd som funkar även för motocross. Tänk på detta när du ska välja ett sådant:

  • Välj ett som passar till olika däckstorlekar
  • Se till att den har fästhål
  • Välj helst en modell i stål

När du har köpt en sådan anordning behöver du komplettera med spännband. Välj rejäla sådana som klarar av att hålla crossen på plats.

Tänk på körsäkerheten

Som alltid när du kör bil bör du ta det lugnt på vägarna, särskilt om du är ovan att köra med släp. Var ute i god tid så du slipper stressa till tävlingarna. Tänk på att den högsta hastigheten när du kör med släp är 80 kilometer i timmen. Dock måste du alltid anpassa din hastighet efter väglaget och yttre faktorer i övrigt. Be gärna någon följa med dig som sällskap om du känner dig osäker. Den personen kan också stötta dig på tävlingen. Det kan ge dig boosten du behöver för att prestera på topp.