Åk på motorcykelsemester i Vietnam

Det stämmer, du läste rätt. En motorcykelsemester i Vietnam kommer förmodligen att bli en av de bästa semestrarna någonsin.

Om det är något land som verkligen lockar till semester på motorcykel så är det Vietnam. Så börja planera din resa redan idag. Det här är verkligen något för alla MC-fantasters att-göra-innan-jag-dör-lista.

Vietnam på två hjul

Vietnam har verkligen allt. Böljande landsvägar, lummiga djungelskogar. Men det finns många småvägar. Det är bäst att undvika dessa vägar vid vissa tider, exempelvis när det är mörkt och det saknas gatubelysning. Motorcykelolyckor är vanliga i Vietnam, så var försiktig när du väljer väg.

Tid på året

Tänk på att det kan vara mycket varmt under sommarmånaderna. Solen kan vara brännande het och det är lätt att få värmeslag som ovan svensk. Så om du funderar på att åka då, välj i stället svalare månader som november eller februari.

Planera resan

Själva resvägen är helt upp till dig. Du kan antingen ta en väg norrut genom centrala Vietnam till Hue och Ha Noi. Eller ta en sydligare väg via Hoi An innan du når Ho Chi Minh-staden. Det finns otaliga små städer och byar i hela Vietnam. Allt detta ser du bäst från sätet av en motorcykel. 

Många börjar med att åka antingen från Hanoi i norr eller Ho Chi Minh-staden i söder. Här kan du också köpa eller hyra en motorcykel. Många väljer att köpa en motorcykel och sälja den vid slutet av resan. 

Rätt körkort

För att kunna åka motorcykel i Vietnam behöver du internationellt motorcykelkörkort. Detta är ett krav för att reseförsäkringar ska gälla, vilket tar oss till nästa punkt.

Säkerhet

En viktig sak att tänka på är att det kan vara farligt att åka på grusiga landsvägar eller under rusningen i stora städer som Ho Chi Minh-staden. Därför bör du alltid åka med rätt utrustning och se till att du har en bra reseförsäkring som täcker även vägolyckor. Läs villkoren noggrant så du inte får en dyr bakläxa ifall faran är framme.