Så har du nytta av en elscooter

Young woman with electric scooter in blue coat at the city

En elscooter rullar snabbt och tyst längs gatorna. Till skillnad från en bil kan du ta med den in på kontoret. Du slipper dessutom krångla med kollektivtrafiken.

På senare år har elsparkcyklarna blivit alltmer självklara inslag i stadsmiljön. Fordonens popularitet är förståelig. Tack vare en elscooter kan du ta dig fram snabbt och dessutom göra det på egna villkor. Trötta morgonben behöver inte göra så mycket annat än att stå upp, och det hade de ändå behövt göra på väg till bussen, spårvagnen eller tunnelbanan.

I jämförelse med en bil eller mc är en elscooter för vuxna avsevärt smidigare. Du kan till och med ta med dig den in i bostaden eller på kontoret. Alltså måste du inte nödvändigtvis jaga parkeringsplats. Scootrarnas höga funktionalitet väcker dock en del frågor, vilken typ av fordon rör det sig om?

Sveriges kommuner och regioner, SKR, vill ha en definition för elsparkcyklarna:

– För att kommunerna ska kunna reglera elsparkcyklarna är en definition av vilka fordon som inbegrips i begreppet helt nödvändig, skriver SKR i ett pressmeddelande från 2021.

Ny teknik gör det enklare att köra elscooter

Det är inte bara i de svenska städerna som elscootrarna används, de används runt om i världens städer. I australiska städer löser man de problem som elsparkcyklar har gett upphov till i stadsbilden med hjälp av ny teknik.

Tekniken möjliggör automatisk reglering av exempelvis hastighet och parkering, och nu spekuleras det i att tekniken kanske även kommer hit till Sverige.

För i mångt och mycket är de eldrivna scootrarna en positiv sak. De underlättar förarens vardag och med vissa justeringar kommer de också kunna göra stor nytta för miljön, eftersom de leder till att allt fler ställer bilarna. Redan nu rullar de tyst längs gatorna.